tirsdag den 14. april 2015

Noget om gruppeterapi

Hvorfor og hvordan virker Gruppeterapi 


Hvorfor fokus på grupper? 
Det korte svar er at grupper påvirker os personligt, privat og fagligt hver dag, igennem hele livet. Gruppen er i mange sammenhænge vores fundament hvorpå tryghed og tillid skabes og identiteten udvikler sig og mange af de grupper vi dagligt indgår i er helt afgørende for hvordan vi udvikler os personligt, privat og fagligt. Sæt dig et øjeblik og mærk efter i forhold til hvordan det er med tilliden og trygheden i den gruppe som du er en del af i dette sekund du læser artiklen, og mærk hvordan den influerer på din egen tryghed og din egen personlige og faglige udvikling. Tankevækkende eller???
På trods af det, har langt de fleste mennesker en yderst begrænset viden om gruppers dynamik, idet vi lever i en dagligdag, i et samfund, der er meget individ- og individuelt orienteret. Og selvom eksempelvis folkeskolelærere dagligt underviser i adskillige grupper, er deres viden generelt meget begrænset hvad angår ledelse af grupper og dynamikken i børnegrupper.

Når man arbejder med grupper er det ikke tilstrækkeligt at lægge et individuelt perspektiv som man har for vane at gøre, idet synergien, kompleksiteten og dynamikken i grupper rækker langt ud over det individuelle perspektiv. Det giver således rigtig god mening at arbejde med og udvikle sig selv i en gruppe.

I Gestaltterapien arbejder man almindeligvis på individuelt niveau med den fænomenologiske metode, som meget enkelt sagt handler om, at arbejde her og nu med klienten, og arbejde med det der for klienten er vigtigt at arbejde med.
Gruppelederens/terapeutens baggrundsviden om hvordan grupper fungerer som grupper og hvordan den enkelte agerer og reagerer i en gruppe, er god og nyttig, da det kan have afgørende betydning for tryghedsniveauet i gruppen, hvilket igen er afgørende for hvordan det enkelte individ udvikler sig i gruppen, hvad enten det er en studie- arbejds- eller familiegruppe eller eksempelvis et sportsteam.

Tillid og tryghed som fundament i en gruppe er af altafgørende betydning for hvordan gruppen og de enkelte gruppemedlemmer udvikler sig. Dette element arbejder vi målrettet efter, hvilket giver  gode resultater på meget kort tid.

Hvorfor vælge et gruppeforløb?
I de fleste personlige konflikter kan en del af årsagen findes i kommunikationsvanskeligheder. I relation til andre mennesker opstår der ofte problemer med nærhed og åbenhed.
Gruppeterapi er en måde at få øje på sig selv i samspil med andre. Vi arbejder med sammenhængen mellem din selvopfattelse og den måde du relaterer dig til andre på. Du vil opleve et direkte feedback fra de andre i gruppen, som du kan stille op mod dit eget selvbillede. Du oplever fællesskab, støtte og udfordring.
I et gruppeforløb får du en direkte oplevelse af, hvordan vi mennesker både er grundlæggende ens, og vidt forskellige.
I trygge rammer får du et indblik i dine mønstre og mulighed for at sortere i hvilke der er hensigtsmæssige og hvilke der ikke er det, og du kan afprøve nye forholdemåder.
For nogle kan et gruppeforløb stå alene, og for andre kan det være et vigtigt supplement til den individuelle terapi.
Der arbejdes i små grupper på max. 6 personer.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar